Igra ni samo zabavna stvar, ki jo počnejo otroci – je postavljanje temeljev za celoten preostanek njihovih življenj.

Učenje skozi igro otrokom pomaga pri razvoju možganov v ključnih prvih nekaj letih. Uči jih komunikacije, reševanja problemov in jim pomaga pri raziskovanju konceptov, kot so štetje in prepoznavanje oblik.

Igra je ena od petih področij negovalne oskrbe, ki jo potrebujejo otroci od rojstva do petega leta. Ostale so še zdravje, prehrana, učenje in varnost.

Poglejte si 10 dejstev o pomenu igre pri razvoju otroka:

  1. Igra postavi temelje za opismenjevanje. Skozi igro se otroci učijo ustvarjati in vaditi nove zvoke. Sami ali s prijatelji preizkušajo novo besedišče in s pripovedovanjem zgodb urijo svojo domišljijo.
  2. Igra je učenje. Igra spodbuja razvoj in izpolnjuje otrokovo prirojeno potrebo po učenju. Igra ima različne oblike od stresanja ropotuljice, do novorojenčkove igre Ku-kuc in skrivalnic. Otrok se lahko igra sam, z drugim otrokom, v skupini ali z odraslim.
  3. Igra spodbuja odrasle h komunikaciji z otrokom. Odrasli podpirajo igro, tako da otrokom omogočijo, da se igrajo in vedo, kdaj posredovati vmes in kdaj ne.
  4. Igra otrokom omogoča, da so spontani. Odrasli smo morda mnenja, da je tovornjak namenjen temu, da ga otrok potiska po tleh, vendar to ne pomeni, da v otrokovem pogledu tovornjak ni uporaben tudi, kot igrača za zlaganje.
  5. Igra ponudi otroku možnost izbire. Če imajo otroci na voljo dovolj igrač oziroma aktivnosti med katerimi lahko izbirajo, jim to omogoči, da lahko izražajo svoj jaz.
  6. Igra otrokom daje prostor, da vadijo fizično gibanje, ravnotežje in preizkušajo svoje meje.
  7. Igra omogoča odrasilm, da se ponovno naučijo igrati. Pri igri odraslim največji izziv predstavlja to, da se sami vključijo v igro.
  8. Igra omogoča, da se odrasli učimo otroške govorice telesa. Ključno je, da se odrasli zavedamo, kdaj se je potrebno vključiti v igro otrok.
  9. Igra uči odrasle potrpežljivosti in razumevanja. Če se odločite, da se boste vključili v igro otrok, je nikakor popolnoma ne prevzemite in vanjo na silo ne vključujte vaših učnih ciljev. Strukturirane aktivnosti, ki jih vodijo odrasli so potrebne ob določenem trenutku, vendar dovolite otrokom, da svojo igro nadzorujejo in se o njej odločajo sami.
  10. Igra je zabavna. To, da se otroci dobro naučijo igranja sami s seboj in z ostalimi, omogoča otrokom, da postanejo zadovoljni in družabni.