Domišljija v znanosti z LEGO® MINDSTORMS® Education

Ko se je učiteljica fizike Galina Yurievna Maximova zanimala za poučevanje robotike z LEGO Education rešitvami, je imela hiter postopek uvajanja. Pomagala si je z njenimi učenci. Galina poučuje na GBOU šoli No. 1436, v Moskvi.

»Življenje se ne konča po pouku na naši šoli« pravi Galina. »Nek večer, med prazniki, sem preživela v računalniškem laboratoriju. Videla sem nekaj otrok iz osmega in devetega razreda s seti LEGO®  MINDSTORMS®  Education RCX. To me je navdušilo. Fante sem vprašala, kako ga lahko uporabljam. Dali so mi dve obsežni knjigi v angleščini, in mi rekli, naj ju najprej preberem in potem bom lahko razumela. Dva dni sem brala knjige o programerskem okolju in MINDSTORM-ih, pred vrnitvijo do učencev. »Zdaj te bomo naučili« so mi rekli fantje.

Klub robotike v Galinini šoli se začne v tretjem razredu z WeDo 2.0 programom, ki je osnovna rešitev za kodiranje. V enem terminu je polovica razreda. Ko so učenci pripravljeni, se pridružijo ekipi in sodelujejo v robotskih tekmovanjih.

Sprva učenci ne delajo z LEGO®  MINDSTORMS® . Najprej spoznajo vrste priključkov, mehanskih prehodov, osnov elektrike in principe delovanja motorjev WeDo 2.0. »Izdelujemo modele na tehnoloških zemljevidih« pravi Galina. »Ko je čas za resen študij, pride na vrsto NXT in EV3,«

Galina verjame, da LEGO®  MINDSTORMS®  spodbuja edinstveno znanstveno domišljijo vsakega učenca, to pa je razlog, da je tako priljubljen med učenci. Pri delu na projektu, vsak član ekipe uporabi svoje najboljše sposobnosti. Ena oseba ima lahko talent za programiranje, druga za inženiring in naslednja za načrtovanje. In ko pride čas za predstavitev projekta potrebuješ predstavnika – pravi Galina. Te posamezne vloge pomagajo učencem razumeti samega sebe, meni Galina. S tem učenci spoznajo različne vloge in veščine, ki sestavljajo ekipo. To je pomembno za kariero. Opazovati kako njihove ideje oživijo, je res razburljivo.

Galina meni, da je pomembno ohraniti zabavo in igrivost. »Poučevanje brez tega bi bilo počasno«, pravi Galina. Galina si prizadeva razumeti, kako se učenci najbolje učijo in lahko LEGO®  MINDSTORMS®  pomaga vsem učencem, da uspejo.