LEGO® Education Mehanske naprave in mehanizmi – osnovni set I 9686

Primerno za starost: 8+ I Št. elementov: 396

Naj postane abstraktnost oprijemljiva

Naj abstraktni koncepti oživijo z zabavnim, praktičnim pristopom, ki bo resnično vključil učence. LEGO kocke spremenijo številke, besede in ideje v resnične modele, ki se jih lahko učenci dotaknejo, jih opišejo in so z njimi ustvarjalni. S tem, ko postanejo šolski predmeti dotakljivi, spodbudijo sodelovanje in samostojno učenje, poleg tega pa učenci dobijo orodja, ki jih potrebujejo za premagovanje ovir.

 • Abstraktni koncepti so predstavljeni konkretno z uporabo oprijemljivih elementov.
 • Učenci sodelujejo pri reševanju problemov.
 • Praktični materiali spodbujajo učence, da postanejo aktivni del učnega procesa.

Približajte naravoslovje vsem učencem

Mehanske naprave in mehanizmi je praktično orodje za učenje naravoslovja, ki bo pomagalo učencem od 7. razreda raziskovati vse od enostavnih mehanskih principov do naprednih mehanskih naprav z motornim pogonom, poleg tega pa bodo dobili vpogled v naravoslovje in tehniko. Učenci od 7. razreda pa bodo poglobili razumevanje kako delujejo enostavni mehanizmi in mehanske naprave in raziskovali koncepte, kot so sile, gibanje, opravljanje meritev in energija. Učenci bodo postavljali znanstvena in tehnična vprašanja, razmišljali o tem kar so videli, razpravljali o rezultatih, tvorili zaključke, ki temeljijo na dokazih in komunicirali, kot pravi znanstveniki in inženirji.

Glavna področja učenja

 • Sestavljanje in raziskovanje naprav in mehanizmov iz resničnega sveta
 • Raziskovanje mehanskih naprav z motornim pogonom
 • Raziskovanje principov enostavnih mehanizmov, mehanskih naprav in struktur
 • Razumevanje koncepta dela in mehanske prednost
 • Učenje in uporaba procesa inženirskega oblikovanja

Osnovni set poleg elementov za sestavljanje vsebuje barvno knjižico z navodili za sestavljanje 28 modelov. Za izvedbo široke palete različnih aktivnosti na področju tehnologije, tehničnega oblikovanja, naravoslovja in matematike osnovni set združite s priročniki in dodatnimi seti. Priročniki ponujajo celotne lekcije in aktinvosti za reševanje problemov. Na voljo so tudi video posnetki iz resničnega življenja, ki vam lahko služijo kot uvod v aktivnosti. Za učitelje so pripravljni nasveti za uporabo in delovni listi za učence.

Set Mehanske naprave in mehanizmi vsebuje:

 • 396 LEGOTechnic elementov za sestavljanje široke palete modelov.
 • M-Motor in Ohišje za baterije, ki poskrbita za gibanje modelov.
 • Različne zobnike, osi, jermenice in naperke, ki seznanjajo učence z osnovami delovanja enostavnih in mehanskih naprav.
 • Posebne elemente, kot so kolesa, elastike, plastično ploščo in uteži, ki omogočajo učencem, da sestavljene modele testirajo.

Priročnik

Priročnik za set Mehanske naprave in mehanizmi ponuja vse potrebne informacije, ki jih potrebujete za izvedbo 48 lekcij, s pomočjo katerih bodo učenci pridobili temeljno razumevanje enostavnih strojev, konstrukcij in mehanizmov. Učenci bodo preizkušali načela preprostih strojev, mehanizmov in konstrukcij; eksperimentirali z uravnoteženimi in neuravnoteženimi silami ter silo trenja; izmerili razdaljo, čas, hitrost, in težo; in še veliko več.

Priročnik vključuje:

 • 37 navodil za sestavljanje osnovnih modelov; 14 glavnih aktivnosti, vsaka ponuja možnost razširitve in šest aktivnosti za reševanje problemov. Skupaj priročnik ponuja 48 lekcij.
 • Povezave z učnim načrtom.
 • Preproste in zabavne naloge, ki so predstavljene s pomočjo animacij.
 • Zapisnik za učitelje, delovne liste za učence, slike za uporabo v učilnicah, praktične nasvete za uporabo v učilnici, besednjak in pregled elementov, ki bodo pripomogli k uspešnosti.

Primer iz priročnika si lahko ogledate tukaj.

Dodatne informacije o STEM najdete na: STEM

Več informacij najdete tudi na LEGO Education.

Posamezni elementi in rezervni deli

 

Nadzorno stikalo I 8869

S pomočjo stikala dodajte še več nadzora svojim modelom. Vgradite ga v svoj model, če želite spremeniti smer motorja.

 

LED lučki I 8870

V svoje modele dodajte svetle LED luči, da ustvarite žareče oči, osvetljene žaromete in še kaj kar si lahko zamislite in sestavite.

 

Podaljšek (50 cm) I 8871

Za izgradnjo večjih mehanskih in motoriziranih modelov, si pomagajte s 50 cm podaljškom.

 

Daljinski upravljalnik IR I 8879

Daljinski upravljalnik IR ima 4 kanale RC, 2 gumba za zaustavitev in 2 stikala za upravljanje smeri. Potrebujete 3 baterije AAA (1,5 V), ki niso priložene.

 

Ohišje za baterije I 8881

Hkrati lahko napaja 2 motorja XL ali 4 motorje M. Potrebujete 6 baterij AA (1,5 V), ki niso priložene.

 

XL-Motor I 8882

Ta zelo močen motor bo dodal veliko dodatne moči vašim modelom. Z njim boste lahko premikali večje LEGO sestave. Za delovanje potrebuje ohišje za baterije (8881), ki ni vključeno.

M-Motor I 8883

Za premikanje vaših LEGO kreacij, jim dodajte srednje močen in srednje velik M-Motor. Za delovanje boste potrebovali še ohišje za baterije (8881), ki ni vključeno.

Power Functions IR RX I 8884

Za še boljše premikanje in funkcionalnost vaših modelov, jim dodajte IR sprejemnik, s katerim boste ob souporabi daljinca imeli popoln nadzor nad vašimi LEGO modeli. IR sprejemnik ima 2 izhoda. LEGO IR daljinec ima 4 različne kanale, kar vam omogoča, da lahko z njim upravljate 4 različne modele hkrati. Uporabite 8885 IR Daljinec ali 8879 IR Daljinec za hitrost in upravljate funkcije na IR sprejemniku. Doseg IR sistema je vsaj 10m. Za delovanje boste potrebovali ohišje za baterije (8881), ki ni vključeno.

Power Functions IR TX I 8885

LEGO kreacijam dodajte IR sprejemnik, ohišje za baterije in motorje ter s pomočjo daljinca upravljajte začetek, konec in smer premikanja. LEGO IR daljinec ima 4 različne kanale, kar vam omogoča, da lahko z njim upravljate 4 različne modele hkrati. Doseg IR sistema je vsaj 10m. Za delovanje boste potrebovali IR Sprejemnik (8884) in ohišje za baterije (8881) ter 3 AAA baterije, ki niso vključeni.

Podaljšek (20 cm) I 8886

Da bodo vaši modeli še večji, boljši in bolj mehanizirani, uporabite 20 cm podaljšek.

Motor za vlak I 88002

Z motorjem za vlak in posebnimi elementi, sestavite lokomotivo.

Rezervni deli M&M 1 I 2000708

LEGO® Education Rezervni deli so idealni način za nadomestitev izgubljenih glavnih elementov vaših LEGO Education produktov. Ta paket vsebuje elemente za set Mehanske naprave in mehanizmi.

Rezervni deli M&M 2 I 2000709

LEGO® Education Rezervni deli so idealni način za nadomestitev izgubljenih glavnih elementov vaših LEGO Education produktov. Ta paket vsebuje elemente za set Mehanske naprave in mehanizmi.

LE rezervni deli – elastike I 2000707

LEGO® Education Rezervni deli so idealni način za nadomestitev izgubljenih glavnih elementov vaših LEGO Education produktov. Ta paket vsebuje štiri gumice v beli, rdeči in rumeni barvi.